新会员区

何若文集
[主页]->[新会员区]->[何若文集]->[冬去春來尤料峭,知善知惡是良知]
何若文集
·“海鸥老人”碑文
·刘少奇之死
·2008奥运会标志
·第“101次掩耳盗铃”下的丑陋面孔
·机关算尽太聪明,碰瓷终将一场空
·樱花现身,另类“曱甴”
·西方反华势力的棋子-暴徒
·港警法网恢恢 暴徒日暮途穷
·黑衣面罩,是“民主战甲”还是恶魔外衣?
·因「星火」而「縱火」,暴徒無差別攻擊展示霸權本
·暴徒難擾平安夜,警民共創聖誕安
·可憐受騙不自知,可恨害己仍自喜
·人心亂 勇武崩 港版「顏色革命」已步末路
·冬去春來尤料峭,知善知惡是良知
·別用顏色「劫持」香港 香港未來自己做主
·“爆料革命”日薄西山 “战神”出手“力挽狂澜”
欢迎在此做广告
冬去春來尤料峭,知善知惡是良知

   2020年1月13日下午,喺香港中環大會堂舉行咗一年一度嘅香港年度法律開啟典禮。
   年度法律開啟典禮,係香港司法界嘅年度聚會,朝野法律人士同堂演講,向社會宣揚法治理念。然而,香港大律師公會主席戴啟思喺發言時首先指出「嚴重暴力行為無疑與行使和平示威嘅權利背道而馳。」接著又討好香港暴徒,聲稱:「大多數被捕者品格良好,代表著香港大部分人……因此,即使警方證據充分,律政司都唔一定要對佢哋作出檢控。」
   堂堂香港大律師公會主席,居然可以講得出咁嘅說話,真係令人啼笑皆非。暴力參與打砸燒搶,竟然係品格良好?警方有充分證據,竟然叫律政司可以不作出檢控?咁仲係香港標榜嘅法制嗎?
   近7個月嘅反修例運動中,各行業中都暴露出各式各樣嘅「顏色革命」,就好似打開咗潘多拉之盒,「群魔亂舞」、「亂象叢生」。尤其係香港大律師公會,一直扮演著極不光彩嘅角色。公會被戴啟思之流所把控,屢屢破壞法律原則,將矛頭直指依法履職嘅警員,而對暴徒嘅破壞行為視而不見。不僅如此,呢啲黑心律師仲發起「國難財」。據悉,反修例風波以嚟,香港百業凋零,但有一個行業卻反其道而行之,就係律師行業。喺各種反送中游行後,積極聯繫被捕人員家屬,提出所謂嘅「香港法律」,祇要暴徒出得起錢,就明目張膽咁為暴徒撐腰,與暴徒為伍,為暴徒開脫罪責嘅同時賺到盆滿缽滿。
   戴啟思除咗喺典禮上為暴徒唱讚歌之外,仲聲稱大律師不得拒絕為暴徒提供法律服務,祇要佢哋能夠支付費用。乜嘢法律界專業操守?乜嘢社會公平正義?邊度有到手嘅真金白銀重要,但係請你哋記住,你哋生活喺香港,權利和職責都係香港法律所賦予嘅,身為法律從業人員更加要懂得飲水思源嘅道理。


   香港正被西方勢力和港獨分子勾結而製造嘅「顏色革命」所籠罩。全香港嘅市民正努力止暴制亂,重建家園,不會盲目跟從,更不會因為你哋講得天花亂墜好入耳,就盲目相信,希望律師們可以知善惡識良知,堅定自己嘅職業操守,用實際行動嚟證明你哋嘅情操高尚,判案公正,真正咁幫助香港走出「顏色革命」嘅陰霾,重鑄香港法制嘅公平正義,恢復東方之珠原有嘅色彩。
(2020/01/19 发表)
blog comments powered by Disqus

©Boxun News Network All Rights Reserved.
所有栏目和文章由作者或专栏管理员整理制作,均不代表博讯立场