新会员区

影视演员张捷的博客
[主页]->[新会员区]->[影视演员张捷的博客]->[藝人何韻詩喺飆演技,孰是孰非需明辨!]
影视演员张捷的博客
·六四三十年國際研討會 析民主運動走向何方?
·继承“六四”,超越“六四” ——中国社民党关于“六四”三十周年的声明
·在這個美國“看不上”的地方 中國正著眼於加大投資
·俄羅斯警告:美國為了軍事霸權 正在全球清除障礙
·台灣漢光演習模擬敵軍搶灘登陸
·應對貿易戰中國底氣何來?
·中美貿易戰究竟孰是孰非?
·淺析《第二次新文化運動》宣言
·吳金聖:八九民運極大地推動了世界自由民主化進程——紀念六四26週年
·因八九而流亡海外的學運領袖等過得怎麼樣?
·中美貿易戰——鴻門夜宴
·每個人都在關注天安門事件30週年
·特朗普豪華座駕突然動彈不得 原因真是好無奈
·大陸又一紀檢內鬼被雙開:博士學位 33歲當教授
·大陸國安部原部長掌印中紀委
·藝人何韻詩喺飆演技,孰是孰非需明辨!
欢迎在此做广告
藝人何韻詩喺飆演技,孰是孰非需明辨!

    7月8日,香港藝人何韻詩係聯合國人權理事會大放厥詞,對「一國兩制」進行連續嘅詆毀攻擊,甚至荒誕咁提出要求人權理事會將中國「除名」。不堪寂寞嘅西方媒體第一時間跟進報導。

   係何韻詩嘅價值觀,挾洋自重嘅選擇更加似喺自輕,或許係歷史上「洋」力量太強,同中華力量唔成比例,何韻詩嘅印象依然停留係「鬼佬講幾句,就大晒」嘅舊時代。如今嘅國際形勢已經變化,正如中國外交部發言人耿爽回應咁「把中國除名是癡心妄想、不自量力,香港事務純初中國內政,任何組織、國家和人士無權干預」。

    眾所周知,從反修例開始謀劃嘅果日起,組織者和幕後操控者就抱著不可告人嘅「港獨」陰謀,打著「民主」 「自主」「自決」嘅旗號將無辜嘅學生和市民推上前線。從開始嘅抗議示威,到後來嘅打砸立法會,香港極端反對派不斷咁衝撞基本法底線,宣揚無限嘅政治反對權利,已經給香港繁榮穩定嘅國際形象蒙上咗灰色陰影。

    翻到何韻詩所謂「中國阻止香港民主」嘅言論,依舊係圍繞「普選」、「虛偽式民主」係度show,對暴亂和打砸行為當睇唔見。針對香港民主,英國倫敦經濟學院亞洲研究中心客座研究員馬丁·雅克一針見血咁指出,「英國統治香港155年來,香港人連民主嘅影都未見過」。因此,何韻詩係人權理事會上嘅呢番「凸顯自己存在,爭取撈一啲輿論關注」嘅搔首弄姿就顯得特別好笑了。

    從2001年中國加入WTO後,香港逐漸喪失貿易橋頭堡嘅中轉地位,經濟上陸續咁給大陸大城市超車。因此,香港如今嘅問題,根源上仲係殖民地治理和殖民地壟斷經濟矛盾疊加所引發。相反,「港獨」陰謀家們極力咁轉移視線,利用「人權」、「自由」係針對「一國兩制」嘅逆向炒作上大做文章,其中有「吃碗面反碗底」嘅個別藝人身影。

    中國係意識形態上嘅自成一統一直係西方集團不願意接受嘅現實。對香港來講,暴民政治鼓吹者利用極端自由言論,大談價值觀洗滌,如今正係度用西化思維撕裂香港社會。事實情況係,反觀呢幾年嘅顏色革命亂象,已經多次證明始終無法除去「虛偽式民主」的污垢。孰是孰非需明辨!

(2019/07/10 发表)

blog comments powered by Disqus

©Boxun News Network All Rights Reserved.
所有栏目和文章由作者或专栏管理员整理制作,均不代表博讯立场